Realizacija specijalističke obuke „Obrada lica mjesta krivičnog djela“

Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu pokrenuo je još jedan program cjeloživotnog učenja. Ovaj put riječ je o specijalističkoj obuci za policijske službenike Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo „Obrada lica mjesta krivičnog djela“ koja se provodi kao akademski program necikličnog oblika obrazovanja, prvenstveno namijenjen stručnjacima, profesionalcima, koji obavljaju složene poslove u istragama krivičnih djela. Ciljana specijalistička obuka iz ove oblasti počev od 21. decembra 2020. godine provodiće se upravo sa djelatnicima Uprave policije MUP-a KS imajući u vidu značaj kontinuiranog usavršavanja i posebne edukacije kadra upravo na polju obrade lica mjesta krivičnog djela, a sve u cilju kvalitetnog vršenja uviđaja i provođenja istraga.

U povodu početka realizacije obuke koja se usljed epidemioloških okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa provodi u online formi, prijavljenim polaznicima, ukupno 67 policijskih službenika, obratili su se dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije prof. dr Jasmin Ahić i voditelj programa prof. dr Muamer Kavazović, a u ime Uprave policije MUP-a KS šef Ureda policijskog komesara Samir Kekić i Vedad Musić u ime Odjeljenja za edukaciju Uprave policije.

„Ovom edukacijom želimo dati naš doprinos unaprjeđenju postojećih znanja istražitelja krivičnih djela, a vjerujemo i usvajanju novih znanja i vještina koje se odnose na postupanja kod obrade lica mjesta krivičnog djela. Uvjereni smo da će i ovaj program polučiti uspjeh u realizaciji, na zadovoljstvo polaznika, te da ovo samo početak daljeg specijalističkog usavršavanja policijskih službenika u Kantonu Sarajevo, nakon što je u prethodnim godinama ovaj program uspješno proveden sa policijskim službenicima u Unsko-sanskom i Tuzlanskom kantonu“ istakao je dekan Ahić.

Prof. dr Muamer Kavazović naglasio je da ova specijalistička obuka predstavlja uvod u jako široku oblast koja se tiče istrage lica mjesta nekog kriminalnog događaja, te je kvalitetan osnov za podizanje nivoa znanja stručnjaka koji se već bave ovom vrstom posla, a daje sasvim dovoljno informacija i početnicima. „Ova oblast je zbog stalnog napretka nauke i tehnike uvijek „živa“ i u tom smislu je potrebno takvu vrstu napretka i adekvatno pratiti kroz usvajanje novih tehnika i načina postupanja na licu mjesta. U tom pravcu je program i osmišljen te na odgovarajući način pokušava povezati već „klasične“ vještine poput daktiloskopije sa onim „modernim“ kao što su: DNA analiza i digitalna forenzika“ dodao je prof. Kavazović.

Iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo istakli su da su prepoznali važnost i značaj eksternog stručnog usavršavanja policijskih službenika kroz planiranje, organizaciju i realizaciju akademskih programa specijalističkih obuka Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, i učešće u aktivnostima online specijalističke obuke na temu “Obrada lica mjesta krivičnog djela”, te izrazili nadu da je ovaj program samo jedan u nizu specijalističkih obuka koje će ciljano za policijske službenike u Kantonu Sarajevo realizovati akademsko osoblje Fakulteta.

Izdvajamo
Najnovije
Arhiva novosti
Pretraga po oznakama
  • Facebook Clean
  • YouTube Clean
  • Google+ Clean
  • Twitter Clean
Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Zmaja od Bosne 8, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

 

t. +387 33 561 200 (centrala)

t. +387 33 561 201 (dekanat)

f. +387 33 561 216 (fax)

 

fkn@fkn.unsa.ba

 

 

© 2015 FKKSS