Održana press konferencija povodom predstavljanja rezultata projekta DeFRET

U amfiteatru Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu održana je, u četvrtak, 25.06.2020. godine, press konferencija povodom predstavljanja studije “Putnici u Siriju: Kriminološka i sigurnosna analiza s posebnim osvrtom na povratnike sa sirijskog ratišta”. Studija je rezultat istraživanja u okviru projekta “Definisanje faktora i procesa koji vode do radikalizacije, ekstremizma i terorizma u Bosni i Hercegovini – DeFRET”.

Projekat je finansirala Evropska unija posredstvom Međunarodnog centra izvrsnosti za borbu protiv nasilnog ekstremizma – Hedayah, a zajednički su ga implementirali Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu te Udruženje Nova sigurnosna inicijativa.

Press konferenciju otvorio je profesor Armin Kržalić, koji je govorio o profilu porvratnika sa sirijskog ratišta, motivima putovanja, sigurnosti lokalne zajednice i mladih te o preporukama za resocijalizaciju i reintegraciju povrtanika. O metodologiji istraživanja i radu projektnog tima govorio je mr. Benjamin Plevljak, potpredsjednik Udruženja Nova sigurnosna inicijativa.

Nakon predstavljanja projekta, prisutnima se obratio i policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona gospodin Semir Šut. Gospodin Šut je naglasio da je ovaj projekat primjer dobre prakse kako akademska zajednica i policijske agencije poduzimaju konkretne radnje na mikro nivou u cilju podrške povratnicima i građanima. Prema njegovom mišljenju, takve aktivnosti treba da slijede i druge institucije kako bi se u što kraćem roku prevazilazili problemi s kojima se isti susreću. Posebno je naglašena hitna potreba za rješavanjem problema u vezi nemogućnosti upisa djece povratnika u knjigu rođenih.

Izdvajamo
Najnovije
Arhiva novosti
Pretraga po oznakama
  • Facebook Clean
  • YouTube Clean
  • Google+ Clean
  • Twitter Clean
Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Zmaja od Bosne 8, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

 

t. +387 33 561 200 (centrala)

t. +387 33 561 201 (dekanat)

f. +387 33 561 216 (fax)

 

fkn@fkn.unsa.ba

 

 

© 2015 FKKSS