Održana press konferencija povodom predstavljanja rezultata projekta DeFRET

June 26, 2020

U amfiteatru Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu održana je, u četvrtak, 25.06.2020. godine, press konferencija povodom predstavljanja studije “Putnici u Siriju: Kriminološka i sigurnosna analiza s posebnim osvrtom na povratnike sa sirijskog ratišta”. Studija je rezultat istraživanja u okviru projekta “Definisanje faktora i procesa koji vode do radikalizacije, ekstremizma i terorizma u Bosni i Hercegovini – DeFRET”.


Projekat je finansirala Evropska unija posredstvom Međunarodnog centra izvrsnosti za borbu protiv nasilnog ekstremizma – Hedayah, a zajednički su ga implementirali Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu te Udruženje Nova sigurnosna inicijativa.

Press konferenciju otvorio je profesor Armin Kržalić, koji je govorio o profilu porvratnika sa sirijskog ratišta, motivima putovanja, sigurnosti lokalne zajednice i mladih te o preporukama za resocijalizaciju i reintegraciju povrtanika. O metodologiji istraživanja i radu projektnog tima govorio je mr. Benjamin Plevljak, potpredsjednik Udruženja Nova sigurnosna inicijativa.

 

Nakon predstavljanja projekta, prisutnima se obratio i policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona gospodin Semir Šut. Gospodin Šut je naglasio da je ovaj projekat primjer dobre prakse kako akademska zajednica i policijske agencije poduzimaju konkretne radnje na mikro nivou u cilju podrške povratnicima i građanima. Prema njegovom mišljenju, takve aktivnosti treba da slijede i druge institucije kako bi se u što kraćem roku prevazilazili problemi s kojima se isti susreću. Posebno je naglašena hitna potreba za rješavanjem problema u vezi nemogućnosti upisa djece povratnika u knjigu rođenih.

Please reload

Izdvajamo

Bajram Šerif Mubarek Olsun

July 30, 2020