Održano predavanje prof. dr Ive Josipovića na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu

February 13, 2019

U povodu otvaranja doktorskog studija za generaciju 2018/2019., u utorak, 12. februara 2019. godine sa početkom u 17:00 sati, prof. dr Ivo Josipović održao je javno predavanje na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu na temu „Kaznena odgovornost za ratne zločine“.

 

"Tema je, nažalost, od pamtivijeka aktuelna i, nažalost, će biti u ljudskom čovječanstvu prisutna još dugi niz godina i stoljeća. Nadam se sve manje i manje, iako izgleda da me trenutni i ne samo trenutni politički događaji u tome demantiraju. Zločina je, nažalost, uvijek bilo, kao što je bilo i ratova i postavlja se pitanje kako društvo odgovara na to.", kazao je na početku predavanja profesor Josipović.

 

Bivši predsjednik Republike Hrvatske i sveučilišni profesor dr. Ivo Josipović istakao je da je o ovoj temi iznimno važno govoriti, "jer se očekuje da svaki ratni zločinac bude kažnjen što znači zapravo napredak čovječanstva i bolji život za buduće generacije".

 

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr Rifat Škrijelj iskazao je duboku zahvalnost profesoru Josipoviću, istaknuvši da je "Ivo Josipović državnik međunarodnog profila tako da njegovo predavanje pred studentima i akademskim osobljem ima veliki značaj. Naime, ovo je drugi naš susret s Ivom Josipovićem u vrlo kratkom vremenskom periodu uzmemo li u obzir činjenicu da je bio naš gost povodom Dana državnosti BiH i kao rektor Univerziteta u Sarajevu izražavam duboku zahvalnost i naglašavam da izuzetno cijenim njegovu požrtvovanost za dobrobit naše međusobne saradnje", kazao je rektor Škrijelj.

 

Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije prof. dr Nedžad Korajlić istakao je značaj posjete i održanog predavanja prof. dr  Ive Josipovića, te je kazao kako će se uprava fakulteta potruditi da on bude i jedan od predavača na trećem ciklusu studija na Fakultetu.

 


"Tema današnjeg predavanja „Kaznena odgovornost za ratne zločine“ je izuzetno bitna. Doduše, o ovome se više piše u stranim medijima nego kod nas. Kao akademska i naučna zajednica moramo se uključiti u proces istraživanja svih pozitivnih i negativnih stvari koje se dešavaju u društvu, te pokušati dati neke preporuke, kako bismo maksimalno radili na otklanjanju slabosti u istragama krivičnih djela, posebno ratnih zločina o kojima je danas prof. dr. Ivo Josipović govorio", zaključio je prof. dr. Nedžad Korajlić.

 

Please reload

Izdvajamo