Mladi o otkrivanju ranih znakova radikalizacije među mladima – dijalog sa lokalnim zajednicama

Studenti sedam fakulteta u Bosni i Hercegovini učestvovali su u radionici “Dijalog zajednice i mladih: rani znaci radikalizacije mladih u lokalnim zajednicama”, koja se održala 18.09.2018. godine na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije- FKKSS Univerziteta u Sarajevu. Radionicu je organiziralo Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) u partnerstvu sa FKKSS a okviru EU finansiranog programa Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) „Integrativno upravljanje unutrašnjom sigurnosti (IISG)/Inicijativa za borbu protiv terorizma na Zapadnom Balkanu (WBCTi).

Učesnici radionice su imali priliku da diskutuju o ranim znacima radikalizacije u njihovim lokalnim zajednicama, ranjivoj populaciji, prevazilaženju radikalnih narativa, psihologiji religioznosti i (zlo)upotrebi slobode govora za poticanje govora mržnje i netolerancije. Radionicu su otvorili pomoćnik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, gospodin Samir Rizvo, šef političkog odjela Vijeća za regionalnu saradnju, gospodin Amer Kapetanović, te dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, gospodin Nedžad Korajlić.

Gospodin Rizvo predstavio je aktivnosti Bosne i Hercegovine u suzbijanju radikalizacije i nasilnog ekstremizma, naglasivši kako u tom procesu treba da učestvuje cijela zajednica. Također, fokus se treba staviti na mlade koji su se pokazali kao ranjiva kategorija te tako preventivno djelovati na pojave radikalizacije i ekstremizma.

Gospodin Kapetanović podsjetio je na rezultate studije “Igra čekanja: procjena i odgovor na prijetnju povratka stranih boraca na Zapadni Balkan” kazavši da je od 2012. do 2016. na strana ratišta sa Zapadnog Balkana otišlo preko 1000 osoba, uključujući 197 djece. Prema procjenama te studije, 200 osoba je ubijeno, a njih 300 se vratilo predstavljajući dodatni rizik za radikalizaciju.

Dekan Korajlić govorio je o potencijalima nastavnih planova i programa na visokoškolskim ustanovama u borbi protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma te o postojećim pravnim okvirima koji kažnjavaju aktivnosti povezane s terorizmom i odlazak na strana ratišta. Međutim, postojanje pravnog okvira nije značajnije preveniralo radikalizaciju. U prvom radnom dijelu radionice, učesnici su se mogli upoznati sa aktivnostima koje poduzima Evropska unija u borbi protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma na Zapadnom Balkanu, univerzalnim vrijednostima religija i pogrešnim tumačenjima religijskih dogmi te o važnosti akademske zajednice u borbi protiv radikalizacije. Predavanja o navedenim temama su održali gospodin Filip De Ceuninck, savjetnik za regionalnu borbu protiv terorizma i savjetnik za sigurnost u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini, gospodin Aid Smajić, profesor na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, te gospodin Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Nakon toga uslijedile su tri fokus grupe, na kojima su studenti predstavili svoje stavove o uzrocima i motivima radikalizacije, ulozi medija i internet kapaciteta u radikalizaciji te o mogućnostima države i društva da se izbore s tim problemima.

Izdvajamo
Najnovije
Arhiva novosti
Pretraga po oznakama
  • Facebook Clean
  • YouTube Clean
  • Google+ Clean
  • Twitter Clean
Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Zmaja od Bosne 8, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

 

t. +387 33 561 200 (centrala)

t. +387 33 561 201 (dekanat)

f. +387 33 561 216 (fax)

 

fkn@fkn.unsa.ba

 

 

© 2015 FKKSS