Potporučnik Bajrović za TV1: Čast je biti vojnik Oružanih snaga BiH

Intervju sa nekadašnjim studentom Fakulteta, diplomiranim kriminalistom, potporučnikom Bajrovićem.

Potporučnik Oružanih snaga BiH (OS BiH) Aldin Bajrović ostvario je najbolji rezultat u okviru pješadijske oficirske obuke, koju je od maja do septembra u Džordžiji organizovala Američka vlada. U Dnevniku TV1 ovaj 26-ogodišnji bh. vojnik ispričao je svoja iskustva i doživljaje sa obuke IBOLIC, te kako je postao broj jedan među 134 studenta u klasi.

Prve vojne korake ovaj mladić napravio je u BiH. Kao kandidat prve oficirske obuke u BiH, bio je najbolji u klasi, nakon čega je radio nekoliko mjeseci, pa je poslan na oficirsku obuku u Americi. To zahtjeva mnogo truda i odricanja, priča Bajrović.

IBOLIC je vrlo zahtjevna pješadijska osnovna oficirska obuka za vođe, koju moraju proći svi koji žele postati komandiri pješadijskog voda. Kako Bajrović pojašnjava, obuka se sastoji iz teorijskog i terenskog dijela.

"Izuzetno je psiho-fizički zahtjevna, jer se 30 posto vremena provodi u teorijskoj nastavi, a preostalih 70 posto na terenu - na strelištima, poligonima, šumama... Na terenu smo kontinuirano provodili pet, šest dana, spavali pod vedrim nebom. Najveći problem bile su visoke temperature, čak do 45 stepeni. Kada se tome doda ruksak od 30 kg, te prateća oprema od 10 kg, često su se dešavali toplotni udari. No, to je neminovnost", ispričao je Bajrović, konststujući da pojedini kandidati jednostavno nisu izdržali taj tempo. Njih 26 nije uspjelo završiti obuku.

No, Bajrović je uspješno prevazišao sve poteškoće i izazove. Na testu tjelesne spremnosti imao je maksimalni broj bodova, u testu dnevno - noćna navigacija ostvario je pet od pet zadatih tačaka, u rendžerskom testu tjelesne spremnosti trčao je osam km za 33 minute, a marš od 19 km završio za dva sata i 23 minute, a standard je tri sata. Ovi izuzetni rezultati doveli su ga na prvo mjesto. Na kraju obuke uručena mu je i medalja za vojna dostignuća.

U najtežim i najzahtjevnijim trenucima obuke imao je, kaže, dodatni motiv za istrajnost i borbu.

"Naprosto, dodatnu snagu tražite jer predstavljate svoju domovinu, pa tek onda sebe. Većina momaka bilu su Amerikanci. Za razliku od njih, ja sam naosio uniformu OS BiH, po kojoj su me svi prepoznavali", pojašnjava on. Podrška ovom mladom vojniku došla je sa svih strana, kako u Americi, tako i u BiH.

"Kolegama iz BiH bilo je drago, bez ijedne zle misli. Kada sam se vratio iz Amerike, jedan od narednika mi je rekao da mu je drago što ostajem poslije njega. Imao sam podršku i u Americi, oni cijene trud i zalaganja, još ako posjedujeete tražene vještine, podrška neće izostati", kazao je Bajrović.

Biti vojnik u uniformi BiH za njega je velika čast. "Ne mogu da zamislim da radim bilo šta drugo", dodaje Bajrović.

Govoreći o planovima za budućnost, ističe kako će dati maksimalni doprinos poboljšanju i unapređenju OS BiH.

"U oficirskom koru doćiće do smjene, jer dolaze mladi ljudi. Ovo je za njih izvanredna prilika. želim da se percepcija OS BiH mijenja nabolje, da unaprijedimo ono što se može unaprijediti. Daću sve od sebe da dam doprinos svemu tome", zaključuje potporučnik Bajrović.

VIDEO

Izdvajamo
Najnovije
Arhiva novosti
Pretraga po oznakama
  • Facebook Clean
  • YouTube Clean
  • Google+ Clean
  • Twitter Clean
Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Zmaja od Bosne 8, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

 

t. +387 33 561 200 (centrala)

t. +387 33 561 201 (dekanat)

f. +387 33 561 216 (fax)

 

fkn@fkn.unsa.ba

 

 

© 2015 FKKSS