Sporazum o suradnji mostarskog KPZ-a i fakulteta

May 20, 2015

Između Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Mostar, Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu te Instituta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije pri tom univerzitetu danas je u Mostaru potpisan Sporazum o znanstvenoj, obrazovnoj i stručnoj suradnji.

Istodobno, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije KPZ-u poklonio je 50 izdanja knjiga za djelatnike KPZ, ali će ih moći koristiti i oni koji su na izdržavanju kazni.

 

Tim povodom profesori i suradnici Fakulteta boravili su danas u stručno edukativnom posjetu KPZ-u poluotvorenog tipa u Mostaru prilikom kojeg su se upoznali s uvjetima u kojima borave osobe na izdržavanju kazne u tom zavodu.

 

"Želimo našim studentima omogućiti i praksu jer su nastavni programi uglavnom teoretski, a s druge strane sporazumom se omogućava bolja znanstvena suradnju u smislu nominiranja problema i tema s kojima se suočavaju oni koji provode zakone u izvršenju kaznenih sankcija", objasnio je direktor Instituta za kriminologiju pri Univerzitetu u Sarajevu Muhamed Budimlić. 

 

Sporazum ima osnovnu svrhu, a to je sprečavanje kriminaliteta i obuka budućih studenata za rad po pitanju te oblasti - složili su se ravnatelj mostarskoga KPZ-a Romeo Zelenika i dekan Fakulteta za kriminologiju, kriminalistiku i sigurnosne studije prof. dr. Nedžad Korajlić.

 

 

Zelenika je podsjetio kako je završena prva faza radova na novom mostarskom zatvoru koji se gradi u južnom dijelu Mostara, te da je do sada uloženo oko 4 milijuna maraka, dok je procijenjena vrijednost toga projekta 30 milijuna maraka. "Na površini od 50.000 metara četvornih planirana je izgradnja zatvora zatvorenog i poluotvorenog tipa koji će imati kapacitet od 420 zatvorenika", objasnio je Zelenika te dodao kako je potporu obećala nova federalna Vlada, ali da imaju velika očekivanja i od IPA fondova.

 

"Gradnjom novog zatvora, čija je gradnja zamišljena po europskim standardima, ovaj kazneno-popravni zavod trebao bi biti jedan od najmodernijih i najsigurnijih zatvora na području bivše Jugoslavije, ali i Europe. Proširenjem zatvorskih kapaciteta, pitanje zatvaranja osuđenika na području Hercegovine, ali i šire bilo bi konačno riješeno", zaključio je Zelenika.

 

Pojedine medijske izvještaje o ovom događaju možete vidjeti na sljedećim linkovima: