Ahić: Sigurnosna situacija u Sarajevu sve gora, vrijeme je za vanredne mjere i racije


Nakon ubistva Mirze Raščića, 26-godišnjeg mladića čiji je život, sudeći prema dosadašnjim rezultatima istrage, ugašen "greškom", građani naše zemlje, naročito stanovnici Sarajeva strahuju za svoj život.

Kako kažu, boje se izaći na ulice jer su tuče prestale da postoje te su prerasle u opasne obračune u kojima se za oružje poteže olako i bez bilo kakvog razmišljanja.

Žele biti sigurni, a od nadležnih zahtijevaju hitnu akciju. Nakon još jedne prerano ugašene mladosti i sve većeg nasilja na ulicama, zabrinuti su i analitičari sigurnosne situacije u našoj zemlji.

Pitanje je vremena kada će i nama desiti

"Sistem vrijednosti u našoj državi je odavno poremećen. Prošla su vremena kada se slobodno moglo spavati ispod bilo kojeg drveta. Sada su te poremećene vrijednosti koje vladaju 20 godina postale normalne i svi mi smo zapravo objekti i izvor ugroženosti koji razmišlja da li se treba zaštititi samo zbog toga što je izašao na ulicu“, kazao je za Klix.ba Jasmin Ahić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku u Sarajevu.

Kako ističe, stvari su počele izmicati kontroli kada dođe do toga da neko poslije tuče zapravo odluči da koristi hladno oružje.

"Mi trebamo da se bavimo uzrocima u ovom slučaju. Svi tražimo krivce a moramo znati da i mi sami snosimo dio krivice. Jer jednostavno šutimo na ono što nam se dešava. Nakon što se hladnokrvno ubije mladić, mi nastavljamo dalje, ne prijavljujemo porodično nasilje, krađu, tuču, ne radimo sve što možemo da spriječimo ovakve stvari. A činjenica je da je samo pitanje vremena kada će se isto nama desiti“, kazao je Ahić.

Gdje su nestale racije?

Prema njegovim riječima, činjenica je da mladi zbog velike nezaposlenosti ne mogu da nađu svoje mjesto u društvu niti da sebi osiguraju egzistenciju. Zato se mladi i okreću kriminalu, a tome pogoduje i poremećeni sistem vrijednosti u kojem se cijeni samo materijalno.

Kako se čini, sigurnosne strukture nisu dovoljno prilagodile novim uvjetima te u posljednje vrijeme izostaje pravi odgovor na stanje u kojem se danas društvo nalazi.

"Činjenica jeste da sve ovo zaslužuje varedno stanje, vanredne mjere. Već dvije godine na ovim prostorima nema racija i to se osjeti. Zašto ne idemo u te restorane u objekte u kojima se sve događa pa ne legitimišemo ljude, ne pronađemo oružje? U tom slučaju sve bi bilo drugačije. Međutim, nekako svi plivaju u tome i samo gledaju svoju korist“, kazao je Ahić.

Tako, kaže Ahić, dolazimo do toga da smo svi, svake minute, u opasnosti.

Izvor: klix.ba

Tags:

Izdvajamo
Najnovije
Arhiva novosti
Pretraga po oznakama
  • Facebook Clean
  • YouTube Clean
  • Google+ Clean
  • Twitter Clean
Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Zmaja od Bosne 8, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

 

t. +387 33 561 200 (centrala)

t. +387 33 561 201 (dekanat)

f. +387 33 561 216 (fax)

 

fkn@fkn.unsa.ba

 

 

© 2015 FKKSS